,

Laaggeletterdheid onder jongeren

Geen diploma, geen baan, grote schulden… Een greep uit mogelijke problemen van jongeren waarvan de oorzaak kan liggen bij laaggeletterdheid. Tijdens een hands-on workshop met rollenspel, hebben jongerenwerkers en andere professionals die veelvuldig met jongeren werken, handvatten gekregen hoe om te gaan met iemand die laaggeletterd is. Belangrijker nog, hoe dit bespreekbaar te maken met de betreffende jongere en passende hulp voor te vinden.

De workshop die op 11 april jl. plaats heeft gevonden bij jongerencentrum Zuid-Oost van PowerUp073, is met grote belangstelling ontvangen.
“Ik had hiervoor nooit stilgestaan dat laaggeletterdheid de reden kan zijn dat jongeren problemen hebben op school. Ook wist ik niet dat 65% van laaggeletterden van autochtone afkomst is.” Aldus één van de deelnemers, jongerenwerker Mirsada Berisha, over de workshop.

Door rollenspel met een actrice, zijn de deelnemers aan de tand gevoeld hoe ze iemand kunnen herkennen als een laaggeletterde en wat de mogelijkheden zijn voor doorverwijzing. “Het gaat er vooral om dat professionals de drempel en schaamte wegnemen bij iemand die laaggeletterd is. Normaliseer de situatie en ga daarna pas op zoek naar scholing op maat. Er is echt veel mogelijk daarin.” Legt trainer Deniz Özkanli uit.

De workshop is afgesloten met de uitreiking van de boeken van Thea Beckman (Kruistocht in Spijkerbroek) aan alle deelnemers. Deze worden door stichting Lezen en Schrijven beschikbaar gesteld voor kinderen en jongeren die normaal gesproken niet of weinig in aanraking komen met boeken. Jongerenwerker Gunther Baelen geeft nog een tip mee aan de stichting: “Voor jongeren kan het lezen van een strip een goede, eerste stap zijn om het lezen aantrekkelijk en leuk te maken.”

Ook benieuwd naar wat Laaggeletterdheid is en hoe je het kunt herkennen? Via deze e-learning module kun je tips en tricks krijgen.