,

Gezonde kantine bij De Rijzert


De Rijzert in den Bosch, een parktijkschool met 270 leerlingen is al enige tijd bezig met de Gezonde Kantine. En dat bevalt erg goed.
Zo heeft de school een kantinekar die in de pauze langskomt bij de leerlingen. Op de kar staat een gratis gezond product, zoals melk, een bekertje yoghurt, een stuk fruit of fruitspiesje of een salade. De leerlingen waarderen dit enorm.

Inmiddels is het hele aanbod verbeterd. Zo is er is meer bruin brood te vinden, er zitten meer groenten in de producten en er zijn alleen nog frisdranken met minder calorieën en in kleinere hoeveelheden te krijgen. Er hangen 5 gouden afspraken, waaronder ‘chips en energiedrank niet op school!’

De Gezonde Schoolkantine Brigadier Kathelijne van het Voedingscentrum sprak met Patrick van Heist, leerkracht koken en catering van de school.

“Waarom ben je begonnen met de Gezonde Schoolkantine?”

Patrick: “Wij zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om onze leerlingen een goede basis mee te geven op het gebied van hun persoonlijke leefstijl. Daar hoort vooral gezonde voeding bij. Veel leerlingen op onze school eten nu nog ongezond en eentonig. Het aantal leerlingen met overgewicht neemt toe. We hopen dat leerlingen door de Gezonde Schoolkantine meer het belang en de noodzaak van gezonde voeding gaan zien. Door het geleidelijk veranderende aanbod willen we ze stimuleren om hun leefstijl en voedingspatroon te veranderen.”

“Moesten de leerlingen erg wennen?”

Patrick: “Een groot deel van leerlingen moest even omschakelen, maar de meesten reageerden zeker niet met weerstand. Er kwamen juist vragen en leuke gesprekken. Daarmee was de eerste interesse gewekt. Dit leverde stap voor stap bij veel leerlingen begrip en meer inzicht op.”

“En hoe gaat het nu?”

Patrick: “Steeds meer leerlingen staan achter ons aanbod en zeggen dat ze het een goede zaak vinden. Af en toe is het voor sommige leerlingen nog lastig dat ze niet zoveel of gemakkelijk kunnen snoepen of dat ze geen energiedrank meer mogen drinken in school. Maar leerlingen zijn hier wel goed op aan te spreken en te corrigeren. Het gaat dus heel erg goed.”

Bron: Gezonde Schoolkantine

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *