Masterchef van de buurt

Abdelhamid Jaouad, Abdel voor vrienden, loopt stage bij PowerUp073. Samen met zijn begeleider Bouchra el Kadiri van team Noord is hij de kartrekker van het project Masterchef van de buurt. Elke dinsdagavond kwamen de jongeren bij De Noorderpoort bijeen om te kokkerellen. Dat was voor Abdel de aanleiding om koken met jongeren naar een hoger plan te tillen. “Koken is een diepgewortelde passie van mij. Toen ik merkte dat jongeren enthousiast meededen aan kookactiviteiten, kwam ik op het idee om hen de fijne kneepjes van het vak te leren. Dat werd Masterchef van de buurt,” aldus Abdel.

Jongeren laten wekelijks kookkunsten zien

Zes teams van twee jongeren gaan iedere week met elkaar de strijd aan om ‘masterchefs’ te worden. Een jury beoordeelt de teams op presentatie, smaak en samenwerking en kiest een winnaar van de week uit die een voordeel ontvangt om toe te passen in de finale. Wie denk dat Masterchef van de buurt een ‘makkie’ is, komt bedrogen uit. De amateurchefs gaan in de goed uitgeruste keuken van de Bossche Vakschool aan de slag met ambachtelijke gerechten als Fusilli Vendure Alla Griglia en Zuppa Cremosa Di Zucchine of leren vaardigheden zoals het fileren van vis.

Zelfredzaam vergroten

De dinsdagavonden krijgen de teams een workshop van Abdel ter voorbereiding voor de donderdagavonden waarop de jongeren zelfstandig aan de slag gaan. De ervaring van Abdel zelf als kok en zijn nodige kennis van de keuken maken hem de ideale begeleider van dit project. “Ik wil dat jongeren hun zelfredzaamheid vergroten. Door Masterchef van de buurt krijgen ze meer zelfvertrouwen in zichzelf en interesse in het vak.”

Van kant-en-klare-maaltijd naar gezond koken

Er zit meer achter het kookproject dan alleen lekker leren koken. “Veel jongeren geven de voorkeur aan kant-en-klare-maaltijden en bestellen liever dan dat ze koken. Dit is erg jammer omdat ik weet dat je koken leuk kunt maken. Lekker en gezond koken hoeft niet moeilijk te zijn. Dat is wat de jongeren ervaren,” zegt Abdel. Masterchef van de buurt past perfect bij het thema positieve gezondheid dat PowerUp073 hoog in het vaandel heeft staan. “Naast voldoende bewegen draagt de juiste voeding bij aan een goede gezondheid van het lichaam én geest,” zegt PowerUp073-werker Bouchra die samen met haar collega Nick Schönhage het project ondersteunt.

Volg Masterchef van de buurt

De finale van Masterchef van de buurt vindt plaats op 16 december 2021 in besloten kring. Wil je op de hoogte blijven? Volg dan Masterchef van de buurt op Instagram via @bouchra_powerup073, @abdel_powerup073 en @nick_powerup073.

Masterchef van de buurt is een samenwerking van PowerUp073 en de Bossche Vakschool, en wordt medemogelijk gemaakt door Cityboost.

  • Abdel, bedenker Masterchef van de buurt

  • Jongeren aan de slag in de keuken

  • Jongeren aan de slag in de keuken

  • Abdel en jongerenwerker Mo kijken mee

  • Trotse chefkok in wording

  • Jury beoordeelt een team