, ,

Meedraaien bij de Voedselbank in Den Bosch

Deze zomer staat in het teken van SKEER!, een gratis zomerfestival voor de jeugd die de middelen niet heeft om op vakantie te gaan. Een aanleiding om ons te verdiepen in een bijzondere partner in de stad die veel te maken heeft met het onderwerp armoede: de Voedselbank.

door Nur Özkanli, communicatiemedewerker PowerUp073

De eerste kennismaking 

Ik kom wat onzeker aanlopen en zeg gedag tegen een groepje mensen die voor de deur staan te wachten. Sommigen zitten op de stoep. Er zitten jonge mensen bij; mensen van middelbare leeftijd, maar ook wat oudere dames. De achtergronden zijn zichtbaar divers. Ik heb een afspraak: ik ga één uurtje meedraaien bij de Voedselbank in Den Bosch.

Eenmaal binnen maak ik kennis met Henny. Henny is de coördinator van de voedselafgifte momenten op dinsdag en vrijdag voor de locatie aan de Jagersheuvelstraat 26. We raken aan de praat. Henny heeft vroeger bij een autobedrijf gewerkt en komt uit een familie met grote maatschappelijke betrokkenheid. Helemaal niet zo gek dus dat hij vier jaar terug als vrijwilliger aan de slag is gegaan bij de Voedselbank.

Eerst een rondleiding

Henny praat mij en een andere vrijwilliger, Lidian die recent is gestart, bij over wat ons zo meteen te wachten staat. Allereerst krijgen we een rondleiding in het oude pand wat doet denken aan een kleine fabriekshal. Er staan allerlei kratten en dozen opgestapeld. Er is een vries- en koelkamer en er staan busjes klaar om extra spullen over te brengen naar andere afgiftepunten in de buurt.

Henny vertelt dat het voedsel door verschillende bedrijven gedoneerd wordt. Enkele grote supermarkten in de buurt doneren structureel grote hoeveelheden. Een lokale boer doet aan ‘christelijke naastenliefde’ door elke week tonnen piepers te schenken. Wat voor handen is, wisselt vaak. “Klanten kunnen helaas niet kiezen. Maar we houden wel rekening met de voorkeuren. Denk aan vegetarisch of halal.”

De eerste mensen komen een voedselpakket ophalen

Alle spullen die straks meegegeven gaan worden aan klanten, worden netjes uitgestald in een ruimte die een kruising is tussen een supermarkt en een marktkraam. In het midden van de ruimte staan tafels met kratten groente, fruit en maaltijdpakketten. De linker muur staat vol met display vries- en koelkasten waar je de voorraad in ziet liggen. Achterin staan tafels waar men de spullen rustig kan verdelen over de meegebrachte boodschappentassen.

We hebben iets minder dan een kwartier voordat de eerste klanten binnenkomen. “Officieel starten we om 13:30 uur. Maar als we eerder klaar zijn, dan gaan de deuren open.” Vertelt Henny. Even later staat hij bij de ingang en checkt de pasjes van de mensen die in een lange rij staan. 67 gezinnen vandaag. Hij vinkt de aanwezigen af en geeft iedereen een nummertje; net zoals bij de kaasboer of slager.

Aan de slag als vrijwilliger

Tijdens het wachten pakken sommige mensen een kop koffie of thee met een koekje. Voor de twee kinderen die mee zijn met hun moeder is er een snoepschaaltje waar ze iets lekkers uit mogen kiezen. Ik houd me gedeisd achter Henny, niet wetende wat voor een houding ik moet aannemen. Enerzijds ben ik erg benieuwd naar de verhalen van deze mensen. Anderzijds voel ik me een indringer; wat als ik hier mensen een ongemakkelijk gevoel geef? Ik zet die gedachte van me af en wil mezelf nuttig maken.

Eerst sta ik een poosje bij Annemieke. Die geeft iedereen wiens nummer op een digitaal bord verschijnt, een boodschappenwagen met een gevulde krat. Afhankelijk van de gezinssamenstelling krijgen de klanten tot drie gevulde basiskratten. Daarnaast ook een lege krat om de boodschappen in te doen. Eerst kunnen ze ‘shoppen’ bij de non-food afdeling. Dan vlees. Vervolgens de groenten, fruit en zuivel. Als laatste brood.

Een vader en tiener zoon staan te kijken naar de non-food artikelen in een archiefkast. Er pronkt een rode bodywarmer op een hanger. De jongen voelt aan het materiaal en de vader wijst knikkend naar een paar broeken onderin. “Kleding is zeer gewild. Soms hebben we ook luxe artikelen. Klanten mogen vandaag kiezen tussen een bosje bloemen of gebak.”

Ik verplaats me naar de groente- en fruitkraam en kom naast Karin te staan. Onwennig kijk ik mee hoe ze met soepele bewegingen de producten aan de klanten geeft. Achter de kratten leest ze af hoeveel van elk product ze mag meegeven. Ook weer afhankelijk van het aantal mensen binnen een gezin én wat er die week is gedoneerd aan voedsel. Aarzelend geef ik de eerste komkommers mee aan een stel en krijg een mooie glimlach terug. “Dankbaar werk” noemt Karin het. Zo voelt het ook.

Positieve energie over en weer

Ik kijk met andere ogen naar de mensen die voor me staan. Het zijn normale mensen die zich met waardigheid door een moeilijke periode in hun leven loodsen. Voor de vrijwilligers van de Voedselbank waar ik mee werk heb ik niets anders dan lof. Respect voor deze mensen die hun positieve energie verspreiden en iets bijzonders terugdoen voor onze stad.

Nieuwsgierig geworden?

De voedselbank is op zoek naar meer vrijwilligers om de afgiftemomenten te bemannen. Ook achter de schermen kun je iets betekenen, bijvoorbeeld in de transport. Wil je meer informatie? Via info@voedselbankdenbosch.nl kun je contact opnemen met de stichting. Op de website kun je zien welke vacatures er op dit moment open staan.

Over SKEER!

SKEER! is een gratis zomerfestival voor Bosschenaren dat deze zomer voor het eerst is georganiseerd door PowerUp073 en Welzijn Divers. Het idee voor een samenwerking is ontstaan vanuit Wilma van Welzijn Divers die aangesloten is bij het netwerk tegen armoede. De kennis van PowerUp073 rondom Bossche jongeren en hun leefwereld gecombineerd met de knowhow van Welzijn Divers over het thema armoede; heeft geresulteerd in SKEER!. Met SKEER! willen we iedereen in Den Bosch (ook degenen die het minder hebben) een onbezorgd vakantiegevoel geven!

De komende SKEER! festivals:
SKEER! Noord op 26 juli van 13:00 tot 16:00 uur @ Rompertpark
SKEER! Zuid-Oost op 16 augustus van 14:00 tot 17:00 uur @ De IJzeren Vrouw (Esso)

Mee informatie: www.poweruo073.nl/skeer