, ,

“Het Ramadan Toernooi is een ontmoetingsplek”

Mach Ghossein: hét gezicht van het Ramadan Toernooi in den Bosch

Mach Ghossein, 25 jaar, geboren in Roermond en sinds 4 jaar woonachtig in Den Bosch. In het dagelijks leven is hij werktuigbouwkundig ingenieur en werkzaam als projectleider en mechanical engineer. Daarnaast getrouwd en een trotse vader van een zoontje van nu vijftien maanden oud. En al geruime tijd als voorzitter hét gezicht van het Ramadan Toernooi in ’s-Hertogenbosch.

Mach is al tien jaar actief als vrijwilliger. Wat hem drijft?
“Het leveren van energie aan de directe omgeving, op maatschappelijk, educatief, intercultureel, sociaal en sportief vlak. Verbinding en duurzaamheid zijn de kernpunten in mijn leven.”

Via de stichting Harmoni is Mach ooit betrokken geraakt in de organisatorische wereld binnen Den Bosch. Zo heeft hij met zijn vrouw Meral Ghossein-Koca en Jacques Hendrikx de stichting Nationaal Jeugd Ontbijt opgericht in 2016.

“Harmoni was betrokken bij de eerste editie van het Ramadan Toernooi 2015, waarin we hebben geholpen bij de organisatie. Bij RT2017 werd ik, als co-founder van het Nationaal Jeugd Ontbijt, vernoemd tot voorzitter van het bestuur.” Vandaag de dag acteert Mach als teamlid van het bestuur van het Ramadan Toernooi ’s-Hertogenbosch en zet dit vol lof en plezier voort. 

Achtergrond van het toernooi

Het Ramadan Toernooi is sinds enkele jaren een begrip in Den Bosch, een bijzonder initiatief waar veel  jongeren op af komen. We zijn benieuwd naar de achtergrond.

“Het idee is voort komen vloeien uit een zoektocht naar verbinding tussen allerlei verschillende groepen. Denk aan verschillen in leeftijd, cultuur en achtergrond. Het Ramadan Toernooi werkt verbroederend. Een simpel voorbeeld: in verschillende teams zijn er teamleden die niet vasten en dus niet meedoen aan de Ramadan, maar wél aan het toernooi. Prachtig, toch?”

Tijdens de maand Ramadan, de vastenmaand voor de moslims, zijn de dagen in de zomer lang. Dit betekent dat veel jongeren pas in de nachtelijke uren actief hun energie kwijt willen en kunnen. “Iedereen wil een prettig tijdverdrijf. Om deze reden, voetballen we op vrijdag- en zaterdagnacht tijdens deze maand. Mooi bijkomstigheid is dat er een ontmoetingsplek ontstaat, waar vele mensen met plezier naartoe komen.”

Hoe werkt het allemaal?

Het Ramadan Toernooi heeft een bestuur, bestaande uit vrijwilligers en werkers van PowerUp073. Het bestuur organiseert en stuurt. Uitvoerende ondersteuning bestaat ook uit vele vrijwilligers en werkers van PowerUp073. “Er is ook een nauwe samenwerking met straatcoaches, de accommodatie waar het toernooi plaatsvindt (‘de Schutskamp’) en de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Tot slot speelt het publiek een belangrijke rol in het succes van het Ramadan Toernooi. Met zijn allen dragen we bij aan een prachtige atmosfeer.”

Mach is blij met de samenwerking tussen het bestuur en PowerUp073.

“Fijn om samen te werken met echte professionals, die zich inzetten op elk gebied om een waterdichte activiteit neer te zetten. Als ingenieur kan ik veel leren van de werkers als het gaat om contact met jongeren.”

De jongeren komen zichtbaar met plezier samen op deze ontmoetingsplek. Velen kennen elkaar van vroeger en krijgen hier opnieuw de kans om elkaar te spreken. “Ze kunnen hun energie kwijt, doen mee aan een spannend toernooi met hoog niveau voetbal en kunnen genieten van het spektakel.” Vertelt Mach.

De toekomstplannen

Sinds vorig jaar is het bestuur van het Ramadan Toernooi gestart met een beleidsplan. Dit jaar vindt de 4e editie van het toernooi plaats. In de eerste twee jaren is er vooral getest en geëvalueerd. Het laatste jaar heeft Mach samen met de betrokkenen gezorgd voor een goedlopende organisatie. Het doel van dit jaar is het waarborgen van de groei en werken aan meer naamsbekendheid, zonder afbreuk te doen aan de grootse opzet van de activiteit.

“Om een richting te geven voor over vijf jaar: Ik hoop op een zelfvoorzienende organisatie, die deze activiteit ook faciliteert in andere gemeenten. Persoonlijk ben ik van mening dat alle burgers, en in het bijzonder jongeren, mogen genieten van een dergelijk verbroederend toernooi.” Mach Ghossein, voorzitter Ramadan Toernooi Den Bosch


Volg het Ramadan Toernooi ook op Facebook!
Jongeren kunnen zich opgeven voor het toernooi bij onze jongerenwerker Mohammed Allouch via 0621-28 29 35 of m.allouch@powerup073.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *