‘Dit is een chille plek waar je jezelf kunt zijn’

Ze kennen elkaar inmiddels al meer dan vijf jaar. Mike (20) en jongerenwerker Shantii Gupta (31). In die tijd is er een bijzondere band ontstaan. Tijd voor een gesprek over vertrouwen, dromen en natuurlijk muziek.

De ene keer is ze op straat te vinden, de andere keer speelt ze een spelletje met groepje in het jongerencentrum of heeft ze een serieus gesprek met een jongere met wie het niet zo lekker gaat. Het is juist de afwisseling die Shantii Gupta zo aantrekt in haar werk. Dat was ook de reden waarom ze een paar jaar geleden besloot om niet voor de kinderopvang maar voor het jongerenwerk te kiezen en de opleiding Social Work te volgen. Best een stap, blikt ze terug. ‘Ik kom van vmbo-kader. Kan ik hbo wel? Maar met een hoop doorzettingsvermogen is het me gelukt.’ Tijdens haar stage kwam ze bij PowerUp073 in ’s-Hertogenbosch terecht. ‘Ik voelde meteen dat ik hier op mijn plek zat.’ Inmiddels is ze een bekend gezicht geworden in de wijk. Zij kent haar jongeren en de jongeren kennen haar.

Drempel

Naast haar in de ruimte van het jongerencentrum Zuid/Oost aan de Gestelseweg zit de 20-jarige Mike. Hij was nog maar veertien toen hij zijn eerste stap over de drempel zette. ‘Dankzij zijn moeder’, lacht Shantii. ‘Mike was samen met haar naar de bijeenkomst ‘Gevaarlijke liefde’ gekomen. Over de gevaren van online, over sexting. Dat was destijds een hot item en daar speel ik dan graag op in. Samen met Humanitas hebben we toen die avond georganiseerd.’

Met frisse tegenzin ging Mike mee, herinnert hij zich lachend. Hij dacht eerder niet dat jongerencentrum iets voor hem was.  ‘Dat was toch een plek voor jongeren met problemen enzo?’

Maar de sfeer, de jongerenwerkers die hun verhaal deden, het stond hem eigenlijk wel aan. ‘Ik heb die avond een afspraak voor een rondleiding gemaakt en zo is het balletje gaan rollen.’

Studio

Al snel was hij wekelijks in het jongerencentrum te vinden. ‘Die eerste stap was spannend, ik was toen nogal verlegen. Maar ik leerde Shantii beter kennen en al snel begon ik jongens te helpen in de studio. Die interesse in de muziek was er al, maar ik durfde m’n muziek nog niet naar buiten te brengen.’

Shantii: ‘Je was inderdaad een stuk jonger toen, verlegen, stiller. Maar je stapte hier wel alleen binnen. Later nam je ook vrienden mee. ´ Mike: ´Ik kon hier mijn eigen ding doen, lekker met muziek bezig zijn. Heb hier veel geleerd.’

‘Ik kon hier mijn ding doen’

In coronatijd liep Mike zelfs nog een half jaar stage bij Shantii. ‘Ik wilde eigenlijk iets technisch doen, maar stageplekken waren niet te vinden. En toen heb ik PowerUp073 gevraagd of ik hier een stageplek kon krijgen. ‘

Shantii lacht: ‘En toen was je ineens mijn stagiaire. Mike had toen al z’n eigen YouTube kanaal en was heel goed met editen en filmen. Alles moest toen ook online, dus dat kwam heel goed uit.’

Mike: ‘Die stage heeft me laten zien dat ik eigenlijk meer met die sociale kant heb. Ik ben daar hier eigenlijk achter gekomen.’

Artiestennaam Maik

Veel is sinds die tijd veranderd. Mike heeft z’n opleiding afgerond, werkt nu bij de Jumbo en timmert – onder artiestennaam Maik – serieus aan de weg met z’n muziek. ‘Mijn droom is echt om fulltime muziek te maken. En het gaat nu best wel goed, ik kan er nog niet van leven, maar dat komt wel’, klinkt vol vertrouwen.

Wat muziek voor hem betekent? ‘Weet je, muziek is echt mijn uitlaatklep. Ik moet het kwijt, anders ga ik het allemaal opkroppen en wordt het te vol in mijn hoofd. Daar ben ik de afgelopen jaren echt achter gekomen.’

Shantii knikt: ‘Wat goed dat je dat zelf zo benoemt.’

Talenten ontdekken. Of dat nu in de muziek, kunst of sociaal werk is. Het is zo een belangrijk uitgangspunt van het jongerenwerk. Cruciaal voor jongeren, weet ze. ‘Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in? Je wilt toch iets aanboren bij de jongeren, een zaadje planten.’

Hoe ontdekt ze die interesses en passies bij onverschillige en onzekere jongens en meiden?  ‘Dat is toch vooral goed luisteren. Luisteren én serieus nemen. Laat jongeren zelf activiteiten bedenken.’

Ze wijst om zich heen, de jongeren hebben hier ook veel zelf bedacht én ingericht. ‘Ik vraag vaak: wat mis je hier nog?’ Dat maakt deze plek voor veel jongeren een tweede thuis.’

Shantii is blij met de vrijheid die ze als jongerenwerker bij PowerUp073 krijgt, vrijheid om haar eigen agenda in te delen, vrijheid om jongeren te ondersteunen in hun dromen. ‘Ik vind de huidige combinatie in mijn werk heel fijn. Het ambulante werk op straat en daarnaast heb ik veel individuele casussen. Jongeren nemen me snel in vertrouwen en kloppen met van alles bij mij aan.’

Mike knikt. Hij begrijpt wel waarom. Shantii kan goed luisteren.

‘Ik probeer vooral náást jongeren te staan. Op die manier bouw je aan die vertrouwensband en dan gaan ze dingen met je delen. Zaken die ze soms nooit hebben gedeeld. Gezien en gehoord worden, daar gaat het eigenlijk om.’

Grote druk

Veel jongeren van nu staan – door sociale media, door school, door de situatie thuis – onder grote druk. Niet voor niets zijn er veel zorgen over de mentale gezondheid van jongeren in Nederland. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat een groeiend aantal jongeren met slaapproblemen, psychische klachten en depressie kampt.

Ook Shantii hoort soms ernstige verhalen. ‘Jongeren die heel ongelukkig zijn, of die vastlopen op school, niet weten wat ze willen. De stap naar een hulpverlener is soms groot, het jongerenwerk is laagdrempelig. Op die manier kun je echt veel betekenen voor deze jongeren. Wanneer ik denk dat een jongere meer hulp nodig heeft, dan kan ik snel schakelen binnen en buiten onze organisatie.’

Mike in ieder geval blij dat hij vijf jaar geleden die eerste stap over de drempel zette. ‘Ik kom er hier nog steeds wekelijks, muziek maken, soms spelen we weerwolven met een hele groep. Mijn moeder vraagt elke week wel: Ga je nog iets leuks doen bij PowerUp vanavond? Hoe gaat het met Shantii?’