Lokale politiek op bezoek bij jongeren

Jongerenwerkorganisatie PowerUp073 wil jongeren bewust maken van hun stemrecht door de politieke arena te verplaatsen naar jongerencentra met de jongerentalkshow PowerUp Takkies Stembus editie. Afgelopen dinsdagavond 22 februari vond de eerste ‘politieke Takkies’ plaats in Jongerencentrum Number One in Rosmalen waarbij vertegenwoordigers van 8 politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen aanwezig waren.

Met Oeteldonkse sjaals om en kielen aan zaten ruim twintig Rosmalense jongeren tegenover (kandidaat)raadsleden die op de kieslijst staan voor de gemeenteraadsverkiezingen in ‘s-Hertogenbosch. Met op de achtergrond discolampen en in een ongedwongen sfeer werd Takkies afgetrapt door de politici die in een elevatorpitch vertelden waar ze voor staan. Onder de sprekers waren vertegenwoordigers van PvdD, Rosmalens Belang, Bossche Groenen, PvdA, VVD, D66, GroenLinks en Volt.

Daarna was het tijd voor een kennismakingsronde aan de hand van een ‘Rad van fortuin’ waarbij onder andere de kennis over de straattaal werd getoetst bij de politieke gasten. Naderhand was het tijd voor een discussie op basis van prikkelende stellingen.

Niet over maar mét jongeren

De avond werd muzikaal begeleid door jongere Tim van den Eng vanachter de piano en jongere Bas Wetzer stond achter de bar en zorgde ervoor dat iedereen voorzien was van een drankje. Overal lagen gezonde snacks voor de lekkere trek. De talkshow zelf werd gehost door jongerenwerkers Teun Michiels en Pepijn Giesbers van PowerUp-team Rosmalen-Nuland-Vinkel die ook de inhoud van de avond hebben vormgegeven.

Al met al was het een gezellige avond waar veel met elkaar werd gesproken over allerlei thema’s die jongeren aan het hart gaan. Een van de opvallende discussiepunten ging over hangplekken, de zogenaamde JOP’s. “Waar mogen wij hangen?” vroeg een jongere bezorgd en vulde aan “Want we worden overal weggestuurd. Ook als we op plekken staan die daarvoor bedoeld zijn.” Een andere stelling waardoor veel loskwam was het al dan niet betalen van een sportlidmaatschap voor 18+ jongeren die minder te besteden hebben.

Elkaar beter leren kennen

De aanwezige jongeren waren erg te spreken over de avond en voelden zich gehoord over de thema’s die ze raken. De eerste Stembus editie werd hiermee een succes. “Het was gezellig en er kwamen goede dingen uit de discussie. Jammer dat er niet meer tijd was,” zegt Daan. “Ik vond het gezellig en heb veel nieuwe dingen geleerd. Zo’n activiteit mag vaker georganiseerd worden!” geeft jongere Rob terug.

Ook voor de politici smaakte het gesprek naar meer. Volgens Jochem Huibers van Rosmalens Belang is de laagdrempelige vorm van Takkies een schot in de roos: “De interactie met jongeren en de werkvormen waren leuke onderdelen. Wat mij betreft zouden deze avonden het hele jaar door, ook buiten verkiezingstijd, georganiseerd mogen worden.”

Volgende Takkies Stembus edities in West, Zuid-Oost en Noord

Na Rosmalen zijn nu de andere drie gebieden aan de beurt. Binnenkort sluiten verschillende politici aan bij Takkies in jongerencentra 4West, Zuid-Oost en Noord:

Jongerencentrum 4West (De Eendenkooi 15)
8 maart, 19:00

Jongerencentrum Noord (Geerke 8)
10 maart, 19:00

Jongerencentrum Zuid-Oost (Gestelseweg 2C)
11 maart, 19:00

Over PowerUp Takkies

PowerUp Takkies (praatjes in straattaal) is een talkshow ontwikkeld voor en samen met jongeren om dieper in te gaan op (actuele) onderwerpen.

Afbeeldingen: Olaf Smit i.o.v. PowerUp073