, ,

Het werk van Nele: JPP Team Zuid-Oost

Er lopen verschillende professionals rond bij Powerup073. Allemaal halen ze op hun eigen manier het beste uit Bossche jongeren. We spreken met Nele van de Briel, jeugdpreventiewerker (JPP) bij PowerUp073 Team Zuid-Oost.

door Sihem Kamroun

Nele met haar collega in de lounge van jongerencentrum Zuid-Oost

Nele is een hulpverlener en helpt ongemotiveerde jongeren. Dat zijn jongeren waar zorgen over zijn, waar het niet goed mee gaat maar die geen hulp willen. Die zorgen worden vaak geuit door de politie en RMC Leerplicht; gemeld door Bureau Halt, scholen of juist haar directe collega’s, de jongerenwerkers en sportwerkers, binnen het PowerUp073 team. Vervolgens gaat Nele daar op af.

“Met jongeren weet je precies waar je staat; ze zeggen wat ze denken. Ze zijn ook minder vastgeroest dan volwassenen. Ze staan nog midden in hun ontwikkeling, waardoor je ze veel kunt meegeven.”

Voor Nele betekent het werk vooral inleven in de jongere en samen met alle betrokkenen het inzicht vergroten. Zo kunnen jongeren zelf een actieve rol spelen in de oplossing van hun eigen knelpunten. “Vaak zijn het geen spectaculaire dingen. Mijn grootste succes uiteindelijk is dat jongeren uit de problemen blijven. Dat scheelt een hoop voor hun toekomst.”

Andere kant van het verhaal

“De uitdaging zit ‘m in het vinden van een creatieve manier om contact te zoeken met iemand die niet zit te wachten op bemoeienis of hulp. Dan bel of app ik. Of ik ga thuis langs. Ik haal ook vaak in afstemming met de mentor een leerling uit de klas. Het is maar net hoe je de jongere te pakken krijgt.”

“Ik sta aan hun kant van het verhaal. Ik neem ze serieus en ik vraag wat ze wel of niet willen.”

Het werk van Nele draait om vertrouwen en een open houding. In gezinsgesprekken treedt Nele op als bemiddelaar. Ze creëert een veilige sfeer waar gezinsleden echt een keer goed kunnen uitspreken wat ze voelen en zouden willen. Zo leert Nele jongeren om op een constructieve wijze te communiceren zodat ze daar voordeel van hebben. Dan kunnen ze afspraken maken met elkaar waar elk gezinslid zich in kan vinden.

Uit de negatieve spiraal

“Sommige jongeren hebben nu eenmaal een lastige start in het leven. Ze komen bijvoorbeeld uit een gebroken gezin, hebben verwaarlozing of mishandeling meegemaakt. Je bent kwetsbaarder als je geen stabiele thuissituatie hebt. Dan hoor je als jongere ook nog eens van instanties, zoals RMC Leerplicht of de politie, dat je niet goed bezig bent. Het is best moeilijk om uit zo’n negatieve spiraal te komen.”

“Sommige jongeren geven aan dat ik de eerste persoon ben die er écht voor hen is.”

Nele en haar team proberen deze jongeren te helpen door samen te zoeken naar een lichtpuntje en een plan te maken voor de toekomst. Ze probeert het zelfvertrouwen van de jongere weer op te krikken. Vaak krijgt ze dan terug dat zij de eerste was die er écht voor hem of haar was.

In veel situaties is een nauwe samenwerking met verschillende partners nodig. Per situatie bekijkt Nele wie betrokken wordt. “Ik ben voor mijn werk ook veel aan het bellen om dingen af te stemmen of partijen op de hoogte te stellen van de vooruitgang van een jongere. Daarnaast probeer ik de omgeving te stimuleren om positief gedrag aan te moedigen, bijvoorbeeld met complimenten.”

Steen voor steen opbouwen

Soms gaat er veel mis in het leven van iemand. Zo begeleidde Nele een meisje dat niet wilde toegeven dat ze iets met een loverboy had. Alcohol, drugs en flinke schulden kwamen eraan te pas. Ze werd mishandeld door haar vriend. Op een gegeven moment was de jongere zelfs dakloos. In eerste instantie wilde ze geen hulp, maar Nele heeft haar kunnen overtuigen om het roer om te gooien. Ze heeft nu begeleiding bij haar financiën, een baantje en thuis minder ruzie.

Een ander voorbeeld is een meisje dat zich afsloot en depressief was. “Ze ging daardoor niet naar school en werd elke dag uitgescholden door haar moeder. Door haar aan een baantje te helpen, heeft ze meer zelfvertrouwen gekregen. Ze doet een HBO studie en het gaat goed met haar. Ook zij heeft steen voor steen moeten opbouwen.”

“Ze was in ontkenning dat ze iets met een loverboy had. Ik heb haar kunnen overtuigen het roer om te gooien.”

Hulpverleningsmoe

Soms heeft Nele te maken met jongeren die al met veel instanties en hulpverleners in aanraking zijn geweest. “Ze hebben geen zin om nog meer te praten, terwijl er nog wel zorgen zijn om hun gedrag. Een jongerenwerker past dan veel beter bij zo iemand.” Nele stuurt jongeren dan bijvoorbeeld naar het Jongerencentrum Zuid-Oost aan de Gestelseweg. Daar kunnen ze bijvoorbeeld fitnessen of deelnemen aan activiteiten. Zo ontstaat er op een laagdrempelige manier contact met andere collega’s uit het team. Sommige jongeren raken zodanig gemotiveerd dat ze zelf met ideeën komen of meehelpen met activiteiten.

“Er zijn jongeren die hulpverleningsmoe zijn en niet meer willen praten. Dan springt de jongerenwerker en de sportwerker bij om het negatieve gedrag op een informele manier om te buigen.”

“In de tussentijd worden deze jongeren in een ongedwongen setting aangesproken op hun gedrag. Het contact met de jongerenwerkers en sportwerkers is luchtiger van aard. Dat is anders dan bij een hulpverlener zoals ik. Ik ga meer de diepte in met jongeren.” Als een jongerenwerker merkt dat er meer aan de hand is bij een jongere, kan hij Nele inschakelen.  Ze weet bijvoorbeeld hoe het werkt om een uitkering aan te vragen of waar je terecht kunt als je dakloos bent. “Wij JPP’ers houden samen met de jongerenwerkers en sportwerkers de lijntjes kort en vullen elkaar aan waar nodig. Daar zit de kracht van onze samenwerking.”

Nele bij de grafitti-wall gemaakt door jongeren

Wil je meer weten over wat de PowerUp073 teams allemaal doen? Kom een keer langs bij één van onze jongerencentra voor een gesprek of volg ons op social media (@PowerUp073)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.